Over ons

Sinds 1946 Groots in lichte bedrijfswagens!

Tijmen Ploeg is gespecialiseerd in lichte bedrijfswagens, tot 3500 kilo. Afnemers zijn driehonderd dealers, importeurs, verhuurbedrijven en eindgebruikers. Bijvoorbeeld een hovenier die een lage, open laadbak wil, die kan kiepen. De grootste innovatie in de branche is elektrificatie. “Hoe lichter een elektrische auto, hoe verder hij kan rijden. Daarom gebruiken wij steeds lichter materiaal. Vroeger was alles van staal, daarna van aluminium en nu van composiet componenten (kunststof). Auto’s zelf worden zwaarder. Om ook lading te kunnen vervoeren, moet de carrosserie zo licht mogelijk zijn. Elke kilo telt.”

Tijmen Ploeg werkt sinds 1996 in het familiebedrijf. “Mijn vader vroeg of ik kwam helpen, want ik was de enige in de familie die met computers kon omgaan. Mijn opa begon in 1946 in een schuurtje in de omgeving van Veenendaal met de bouw van carrosserieen. Halverwege de jaren zestig verhuisde de onderneming naar Amersfoort. Onder mijn vader Rien groeide het bedrijf en werd carrosseriefabriek Van der Horst in Nijkerk overgenomen. Een tijd lang waren er twee locaties, totdat er in 2017 een brand woede in ons pand in Amersfoort. Er was zoveel roetschade dat het gebouw plat moest. Alle bedrijfsactiviteiten hebben wij voortgezet in NIjkerk.”

Wat doet een carrosseriebouwer?

Wij krijgen simpel gezegd een cabine, vier wielen en twee balken binnen van een autofabriek en daar bouwen wij een open of gesloten laadbak op. In 1996 ben ik begonnen met het ontwerpen van een gesloten laadbak en daar knutsel ik nog steeds aan, want wij leveren maatwerk. Ik ontwerp eerst in mijn hoofd, dan met potlood op papier en vervolgens in 3D. Ontwerpen is mijn lust en mijn leven. Dat doe ik het allerliefst. Personeelszaken laat ik over aan mijn zwager. Hij verzorgt ook onze boekhouding. Wij zijn de derde generatie van het familiebedrijf dat zich kenmerkt door korte lijnen, snel schakelen en een gemoedelijke sfeer.”